Viimeinkin löysin hiilaritietoisen vaihtoehdon täytekakkupohjaksi tavallisen sokerikakun sijasta! Lueskelin viime viikolla ruokakirjojani ja löysin tämän ohjeen kirjasta Maailman parhaat kakut (Gummerus).

Kakkuun ei tule jauhoja ollenkaan, ja ilma on sen ainoa kohottava tekijä. Tämä leivonnainen on melkein VHH ; sokeria tulee aika paljon joten siksi ei ole täysin vhh, mutta itse käytin pohjassa ruokosokeria, ja uskaltaisin väittää että sokerin määrää voi vähentää koska oli ainakin omaan makuuni aikas makea!

Aion ainakin itse käyttää tästedes täytekakkujen pohjana tätä versiota :)

Vatkattu mantelikakku

  • 6 munaa
  • 150g hienoa sokeria
  • 1tl raastettua appelsiininkuorta (itse laitoin pari tippaa sitruunamehua)
  • 150 g mantelijauhetta

Erota 4 munan keltuaiset valkuaisista ja ota 2 rkl sokeria erilleen. Vatkaa loppusokeri keltuaisten, 2 kokonaisen munan ja appelsiinin kuoriraasteen kanssa vaahdoksi. Lisää mantelijauhe vähitellen joukkoon koko ajan vatkaten.

Vatkaa valkuaiset toisessa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi. Lisää erilleen otettu sokeri mukaan ja vatkaa, kunnes vaahto on kovaa. Lisää valkauaisvaahto varovasti taikinaan, ettei siinä oleva ilma karkaa.

Kaada taikina kunnostettuun (voideltu ja leivinpaperilla vuorattu) vuokaan ja paista kakkua esilämmitetyssä uunissa 160C n. 1 tunti, kunnes taikina ei enää tartu pohjaan.